Hellemutten Don Cisco
Kun Cisco i dagligtale
Kun Cisco i dagligtale
Lite visste vi hva de neste 13-14 årene skulle gjøre med oss, når vi i februar 2004 for første gang traff Cisco på Hellemutten kennel.
Vi som familie hadde over tid vurdert det å få hund (igjen), og Jan var den siste som måtte overtales. Jan hadde gjennom store deler av livet hatt Schäferhund og hadde nok sett for seg en ny Schäfer. Men den gang ei. Asta og Tina var lite villige til den rasen, og etter mye lesing, ble det bestemt å velge en Alaskan Malamute
Cisco hadde en utrolig tydelig personlighet, og en kunne veldig enkelt se hvordan han hadde det.
Om det var dyr eller mennesker spilte aldri noen stor rolle. var det noen som ikke hadde det så bra, så var Cisco på plass for å trøste
Det har vært litt diskusjoner om hvilken hund vi vet som som er eller har vært de klokeste. Med klokskap tenker vi på hvordan det vær å få en hund til å lære noe, hvordan hunden takler ulike situasjoner, og hvordan den generelt oppfører seg på generelt basis.
Jan hadde en Schäferhund med navn Ligos Øxam, som for enkelt skyld ble omdøpt i dagligtale til Sam. Dette var en hund som forstod utrolig mye, som var lett å lære, og som oppførte seg generelt sett alltid godt, og lå lenge an til å ha tronen som den klokeste hunden vi har kjent til. Men Cisco var nok klokere da han viste egenskaper som ingen andre hunder har vist eller rettere sagt fått anledning til å vise.
Fra forlaget: "I denne boka lærer du om de forskjellige dempende signalene. Du lærer å "lese" hunden og forstå hva den prøver å si. Du lærer å bruke dempende signaler selv slik at hunden din lettere kan forstå deg. Du kommer kort sagt - "På talefot med hunden". En bok som burde vært obligatorisk for alle hundeeiere!"
Når vi har hos Elisabeth og Ulf å hentet Cisco for første gang, så fikk vi denne på kjøpet trodde vi. Før vi fikk gjort oss opp noen mening, så fortalte Elisabeth at dette var obligatorisk og skulle pugges. Vi har i ettertid stilltiende takket Elisabeth for dette, for både vi og Cisco lærte mye av denne boken.
Vi klarte å forstå hva Cisco sa til oss med sitt kroppsspråk, og Cisco skjønte at vi forstod hva han mente, noe som til slutt endte opp i en utrolig gjensidig respekt for hverandres beskjeder, enten det var fra hund eller menneske.
Som sikkert alle andre hunder, så kunne Cisco oppdage andre dyr på lang avstand. Han var alltid observant på hva som foregikk rundt seg, og lot svært lite passere uoppdaget.
Det var lett å lese Cisco når han var fornøyd og koste seg. Som bildet viser så var det formelig smil samtidig med rolige øyne og ørene litt flatt bakover. Når han viste seg slik, så var det et tegn på at alt var bare helt perfekt.
Det fantes trolig ikke et mer fantastisk sted for Cisco å komme til, enn venterommet hos Tu Dyreklinikk på Kåsen. Uansett hvor vi skulle, og så lenge det var en smule håp om en tur innom, så hadde Cisco store forhåpninger.
Når vi kjørte fra Bryne og mot Kåsen, så var det et høyt støynivå i bilen og det var kun forventningslyder fra Cisco. Dette var som oftest veldig plagsomt å måtte høre. Lyden forsvant helt dersom vi kjørte rett gjennom rundkjøringen på Kåsen og ikke svingte av veien mot klinikken.
En gang vi skulle besøke Asta sin søster som bor på Kåsen, så gikk vi til fots hele veien. Når vi kom til innkjørselen til Tu Dyreklinikk, så skiftet Cisco retning og satset full maskin mot inngangsdøren, og var ikke mer enn kommet frem før det kom et kraftig "Woff" som i å "åpne døren, og det litt raskt".
Det å forklare en hund at klinikken ikke var åpen, og at vi ikke hadde noen avtale, men at vi skulle videre forbi var ikke bare enkelt, og en så tydelig at Cisco var skuffet når han ikke fikk komme inn på venterommet
Fra Cisco var snaut året gammel, så fikk han sitt første epileptiske anfall. I og med at dette var helt nytt, ukjent og totalt uventet, så oppsøkte vi Tu Dyreklinikk hvor vi fikk en time med Dagny Spanne Kjær. Den behandlingen Cisco fikk, og oppfølgningen vi som mennesker fikk, gjorde at vi alltid kun bestillte tid hos Dagny i alle år vi hadde Cisco.
Heldigvis så vokste Cisco av seg hele epilepsien, og vi klarte å gjennomføre tiden med anfall uten medisiner som var til fare for lever og nyrer hos han.
Som nevnt så var det venterommet på Tu Dyreklinikk som var fantastisk. Han hadde ikke så veldig mye til overs for hverken vekten som han alltid måtte på, eller undersøkelsesrommet til Dagny. Han kunne nok veldig gjerne tenkt seg å bare være i venterommet.
Ettersom vi fikk Diva og at hun ble kjønnsmoden, så fattet Cisco interesse for henne på et helt annet nivå. For å unngå valper mellom disse to, så fant vi ut i samråd med Dagny å sette en P-sprøyte på Diva.
Begge hundene hadde avtale hos Dagny om sjekk, og det var besluttet at Diva skulle få denne sprøyten under dette besøket. Før Dagny satte sprøyten, så informerte hun oss om at det trolig kom til å svi og at Diva ville oppleve det negativt. Negativt var kun fornavnet, for når sprøyten var satt, så kom gråten på Diva, skikkelig hjerteskjærende gråt av smerter.
Merkelig nok så lot Cisco Diva få gråte ferdig men vi kunne tydelig se på han at han var bekymret når hun gråt. I samme sekund som hun sluttet å lage lyd, så var Cisco rett på plass foran henne, og satte snuten sin inn på siden av henne og tydelig trøstet henne i den fæle situasjonen som vi mennesker hadde satt henne i. Effekten av Cisco sin trøst gjorde at hun ristet av seg denne opplevelsen, og plutselig så var det som dette aldri hadde skjedd.
Allerede som liten valp hadde Cisco sin personlighet begynt å vise seg tydelig. Det gikk noen møbler, vegger og klær i denne perioden, og vi som bodde sammen med han, hadde hender fulle av småsår etter de sylskarpe valpetennene.
Etter å ha funnet seg til rette hos oss, og vi hadde blitt kjent med Cisco, så viste han tydelig hvordan han foretrakk å utforske hverdagen.
Vi var så heldige å komme i kontakt med noen som hadde kjøpt en av brødrene til Cisco fra samme kull. Når de var 5 mnd. gamle hadde de flere ganger truffet hverandre og lekt mye sammen.
Selv om de var fra samme kull, så viste det tydelig ulike personligheter. Cisco som allerede hadde vist seg å være en kosebamse var Nume sin rake motsetning som ikke var spesielt begeistret for kos, ihvertfall ikke fra fra ukjente, slike som oss.
Det som er fasinerende med Malamuter er at fra ett og samme kull, så kan en få tre ulike farger i pelsen. Grått slik som Cisco, svart slik som Mume, og i tillegg rød/brun.
Ettersom vi i tiden når Cisco kom til oss var mye ute på tur i buss, og da oftest sammen med familien til Asta sin søster, så ble Cisco kjent med en fantastisk tispe med Navn Tanja. Hun hadde nok er stor rolle i oppdragelsen av Cisco siden de hadde mye tid sammen.
Tanja var flink til å vise at hun som voksen hund var ansvarlig for å vise at Cisco skulle tørre å leke. Ved å gjøre seg lavere enn Cisco, så inviterte hus Cisco til å engasjere seg i lek. Dette er et typisk tegn fra gode hunder som vil vise valper at ting er helt greit.
Det forholdet som utviklet seg mellom Tina og Cisco var kun imponerende. De to hadde en kjemi som bestod av kos, kos, og atter kos, og en trenger ikke være statsviter for å skjønne hvor mye dette betydde for Cisco spesielt.
Fra tidlig i Cisco sitt liv, så var Tine den som han kunne finne kos uten mas, og bare nyte nærheten. Både titt og ofte så kunne en se at Cisco hadde lagt seg i fanget til Tina, og bare slappet helt av uten å gi det rundt seg spesielt mye opmerksomhet.
Den beste avgjørelsen vi noen gang tok var å anskaffe en hund til. Etter to år med tydelig kjedelige hverdager mens vi andre var på jobb og skole, så kom Diva hjem til oss.
Fra første sekund så tok Cisco ansvar, selv om den dagen vi var hos Elisabeth og hentet Diva, så var hun veldig skeptisk til den store ukjente hunden. Men, Cisco viste tålmodighet og de to vokste opp og utviklet et utrolig forhold.
Cisco lot Diva gjøre som hun ville, og var den som Diva stolte på ville passe på henne. I årene sammen så viste de tydelig at de var blitt veldig avhengig av hverandre, og dersom en ikke var hjemme, så stresset den som var hjemme med å finne den andre.
Vi mennesker må være noe av det enkleste å kunne lese kroppspråket på. Om det gikk en eller flere uker mellom hver gang vi skulle ut med bussen, så skjønte Cisco alltid at nå var det ny busstur, og da gjaldt det å passe på slik at han ikke ble glemt hjemme alene.
Når pakking av mat og klær ble startet, så slapp han hverken Jan eller Asta ut av syne, og vekslet mellom å forfølge oss begge, slik at han var på sikre siden at vi ikke skulle glemme å ta han med.
I bussen så roet han seg ned, og vekslet litt på å bevege seg fra buret, til å sitte fremme på gulvet ved siden av førerstolen (ja, ikke helt trafikksikkert), slik at han hadde oversikt over hvor vi var til en hver tid.
Alle som har Alaskan Malamute vet at dette er noen av de største rasene. Vi gikk på en blemme når vi fikk hjem Cisco for første gang, og lot han sove på samme soverom som oss. I tillegg hadde vi noen svake øyeblikk når han var stor nok til å komme seg opp i sengen vårs, så hadde vi ikke styrke eller vilje til å nekte han dette. Han ble jo på en måte en liten baby, da det eneste han ville var å få litt kos før natten.
Det var heller ikke få netter hvor Asta våknet av at Cisco forsøkte å komme seg inn under dynen på de nettene det var ekstra kaldt, siden vi alltid har vinduet helt åpent når vi sover. Cisco lærte seg en teknikk som var å stikke hodet sitt under dynen, og så vidt være borti Asta sin mage med sin kalde snute. Det resulterte i at Asta løftet dynen i søvne nesten, og Cisco fikk komme opp i sengen og under dynen for å får varmen i seg.
Problemet som Cisco støtte på med dette, var at i bussen så var sengen vår plassert over hundeburene, og siden det var knapt med gulvplass så fikk han heller ikke anledning til å ta sats å hoppe opp i sengen. De 5 - 10 første kveldene vi skulle legge oss i bussen, så gjorde han en rekke ulike forsøk på å komme seg opp i sengen for å få kveldskosen til dessverre ingen nytte for hans del.
Effekten av denne fortvilelsen var at Cisco begynte å rasse i bussen når vi passerte Mossige sag på vei hjemover. Farten ble betydelig økt når vi svingte inn på veien mot Esso ved 1900-svingen, og det var helt tydelig at nå var Cisco nesten hjemme. Med en ørliten kontrollrunde gjennom stue og en tur på terrassen, så var det normalt sett alltid rett opp på loftet. Var ikke vi like bak, så stod han halveis i trappen og viste med hele ansiktet at nå er det leggetid, samtidig som han logret.
Når vi omsider fikk somlet oss til å komme etter, så var det full fart opp på loftet. Var ikke døren åpen så ble labben brukt til å forsøke å skrape døren åpen, og om det ikke hjalp som ble det gitt høylytt beskjed med kraftige "Woff" som altså betyr, "få opp den døren så fort som bare f!".
En kan trolig sammenligne humøret til Cisco når han omsider km seg inn på rommet og opp i sengen, med den samme galskapen som lottomillionærer utøver når det skjønner at gevinsten er sikret. Endelig hjemme, og endelig tid for kveldskos, selv om kveldskosen som oftest bare varte i ca 15 - 20 minutter, hvorpå han gikk ned på gulvet og la seg i sin egen seng.
Det var ikke nødvendigvis kjekt å ha på seg kløv når en skulle ut på tur, men Cisco tok de aller fleste utfordringer på strak rygg. Enten det var å gå med kløv som var pakket med bla. vannflasker, sykling i over 2 mil, eller det var en mil med Saccotralle.
Han utviklet en fysikk og en glede av å jobbe som gjør at all sofahvil ikke fikk ødelegge rasens gode beskrivelse. Cisco kunne med enkelhet trekke Jan med sine 100 kg. + saccotrallen på ca 30 kg. over store avstander. Det virket nesten som at han av og til ble et offer for sin egen stolthet, for når han midt i en bakke stanset opp, totalt utslitt, så var det bare å si til han, nå må du jobbe litt Cisco, så dro han ekvipasjen til toppen og fortsatte turen som nesten ikke noe var skjedd
I flere år så hadde Cisco Trygve som sin største helt. Trygve stiftet familie og hadde forståelig nok de siste årene ikke samme kontakten med Cisco.
Ett av de siste besøkene vi hadde av Trygven mens Cisco fortsatt var blant oss, så la Trgve seg ned i sengen til Cisco, noe som resulterte i at Cisco nesten satte seg på Trygve for å være med han.
Når Cisco skjønte at Trygve var på vei inn dørene, så var det ikke vi som fikk besøk av Trygve, men Cisco som fikk besøk. Trygve fikk aldri fred fra Cisco, og han gjorde alt tenkelig for å få Trygves oppmerksomhet og fysiske kontakt.
Det hele var et fantastisk skue for oss andre å overvære
I og med at vi som bodde sammen med Cisco var en del av hans flokk og hadde landet i en form for hierarki i hodet hans, så hadde han noen få men veldig store favoritter utenfor flokken som han viste at han satte pris på.
Den ene favoritten var Martin som fikk en helt egen måte å kommunisere med Cisco på. De to klarte alltid på en eller annen måte å forstå hverandre på ett nivå som andre ikke klarte å følge.
Når Martin snakket til Cisco så fikk han alltid en respons i henhold til hva som kunne være forventet ut fra det som ble sagt.
Cisco tok selv initiativet til fysisk kontakt med Martin i ulike situasjoner
Cisco hadde veldig sansen for at Martin tok kontakt når vi på turer stod opp om morgenen
De to utvekslet mye av kommunikasjonen ved å kun se hverandre i øynene, og skapet en gjensidig respekt som fungert veldig godt