Når vi bygget huset i 2000 så tok vi oss trolig noe vann over hodet når vi gjennomførte prosjektet, og det tok mange år fra vi flyttet inn til vi tok på nye større prosjektet.
Vi valgte singel i gårdsrommet og hadde ved byggingen av selve huset, satt opp to terrasser, en i hagen og en i gårdsrommet.
Terrassen i gårdsrommet som for øvrig også fungerte som trapp til både hovedinngang og bi-inngang hadde i lang tid gjort en god jobb. Vi hadde også tørkestativ som ble en del brukt som en del av rekkverket på denne terrassen.
Gårdsrommet er hva vi kaller solsiden etter 19:30 på sommeren. Når solen nærer seg denne tiden, så blir det på grunn av at vi valgte å plassere garasjen i enden av huset, temmelig lite sol på hagesiden, og da er det greit å kunne flytte over til gårdsrommet.
I 2014 begynte vi å se på muligheten for å kunne få bort singel, og få lagt ned belegningsstein, og få gjort noe med kanten mot lekeplassen som grenser inn mot får eiendom.
Lite viste vi hvor stort dette prosjektet kom til å bli, eller hvor lang tid det ville ta å gjøre jobben selv. For å sette det litt i perspektiv, så gikk det lengre tid å gjøre om gårdsrommet enn det gjorde å bygge hus, to terrasser, og en garasje.
Heldigvis så har vi familie, mange gode venner og kjente som også liker å gjøre ting selv som vi fikk en utrolig god hjelp av. Dette var alt fra utallige timer, sponsing, traktorer, gravemaskiner, kombilaster, og annet håndverktøy som bidro til å gjøre det mulig for oss å gjøre hele jobben selv.
Til dere som bidro i en eller annen form: Tusen hjertelig takk for hjelpen.
Etter en kjekk ferie, så tok vi den 13 august 2014 fatt på prosjekt gårdsrom, og fjernet terrassen i gårdsrommet med gravemaskin og motorsag.
Som en kan se av bildene så hadde tiden satt sitt preg på terrenget mot gjesteparkeringen og mot lekeplassen. Det som trolig tok mest tid i hele prosjektet var de steinene som entreprenøren som etablerte feltet i 1999 hadde valgt å legge mellom vår tomt og lekeplassen. Disse viste seg å være veldig mye større en først fryktet.
Etter samtaler med erfarne personer, så ble det klart at for å klare å flytte de steinene som var plassert i grensen, så måtte en inn med minst en 50 tonns gravemaskin, noe som på sin side ville medført veldig stort omfang i reparasjon av asfalt, og terreng, og ikke minst ekstra store kostnader.
Tilfeldig i denne prosessen så ble det foreslått kiling av stein. Rett og slett slik de gjorde i gamle dager, bor noen hull på rekke, sett inn kiler, og slå med en liten hammer. Ja, akkurat som det ville fungere....
En av steinene som er kløyvd som ble for stor for 8-tonns maskinen vi hadde fått låne
Etter kløyvingen, så var det mulig for oss å flytte steinene med gravemaskinen vi hadde fått låne
Vi tok ut ca 250 kubikkmeter med ulike masse før vi kunne starte opparbeidelsen av det som skulle bli det nye gårdsrommet. Heldigvis så har vi flere som sa seg villige til å bidra. Her er Vegard en av de flere lørdagene han fraktet bort massen fra gårdsrommet.
Vi fikk kjørt inn ca 75 kubikkmeter med pukk som ble fordelt over alt hvor det skulle komme nytt gårdsrom. Det aller meste ble lagt ut med den store maskinen, mens på de litt mer trangere stedene hadde vi en liten maskin som var hendig. For uten pukk, så gikk det og 15 kubikkmeter med "sobbus" sand.
All pukk ble godt komprimert for hvert lag som ble lagt ut.
Alle steder hvor det var uegnet masse ble dette tatt bort og erstattet med stein og pukk. I snitt er det 35 cm. med grov pukk under hele plassen hvor det er lagt ned belegningsstein, som er skilt med en fiber-veiduk som skiller pukk og 4 cm sand som er fordelt over hele gårdsrommet og som steinene er satt ned i.
På to av kantene, mot lekeplass og fra lekeplass til hekk i nabogrense er det satt opp en mur i rød/grå betongstein. I muren er det satt inn lys som gir en litt dempet belysning i gårdsrommet.
All belegningsstein er lagt ned parallelt med muren i nabogrensen og gjorde sitt til at det ble en vesentlig mengde kapping, spesielt ut mot gaten.
De største utfordringene med hele prosjektet for uten de store steinene, var nok det å få vinkelen i terrenget foran garasjen til å treffe greit med terrenget foran huset. Hele terrenget foran garasjen skulle ligge ca 5 cm over gateplan slik at vann ikke rant inn i gårdsrom. Samtidig så skulle enden mot gårdsrommet treffe samme høyden som gjesteparkering for å ikke ha høydeforskjell der, og som ikke det var nok, så skulle høyden treffe samme høyde som gulvet i garasjen, men med fratrekk av bredden på nedløpsluk som er satt ned foran garasjen.
Inn mot huset var vi også begrenset av en liten treplatting mellom hus og garasje, samtidig som den ene lysgraven ikke skulle ha ulik høyde i forhold til steinene.
Vi holdt på i nesten to hele dager med å måle, tenke, prøve se og vurdere før vi endelig hadde en grei plan som vi kunne arbeide mot. Er vel noe av det vanskeligste geometriske problemet vi har hatt på eiendommen, men det løste seg til slutt.
Under utgravingen av masse som skulle bort, så ble alt lagt på lekeplassen midlertidig. Hver gang det var fullt der, så ble det egne prosjekt med å få fraktet bort massen der, og få den levert andre steder.
Som om det ikke var nok med å etablere gårdsrom, så hadde denne ordningen påført oss ytterligere arbeid, ved at vi der måtte først og fremst rydde opp, og deretter opparbeide ny plen og tilhørende beplantning.
Ingen av oss hadde vel sett for oss et slik omfang, totalt sett.
Håland Asfalt er blitt synonymt med kjapt, korrekt og god pris. Det tok ikke mange dagene fra vi hadde snakket med Bente Håland om pris, omfang og levering, før hun med flere var på plass. Imponerende enkelt å få noe asfaltert med slike kjekke selskaper
Ja, beton uten 'g' i slutten. Dette var en imponerende rask prosess. Alt ble bestilt på en tirsdag formiddag, og med en liten pause i forskuttering av toll hos Color-Line, så ble steiner levert klokken 08:15 dagen etter, helt fra Skagen i Danmark
En får litt følelsen av at ting blir hakke bedre om en selv gjør tingene, og er fornøyd.
Selv om vi sprakk på det opprinnelige estimatet på dette prosjektet, så har vi uansett spart mye kroner på å gjøre det selv. Det ferdige resultatet er vi også veldig fornøyd med, og vi vet med oss selv at uansett hvor stort kjøretøy som kommer inn i gårdsrommet, så er det helt i orden og vi trenger ikke frykte at noe skal sige eller ikke tåle det.